www.woodcraft.cz
kontakt:
Dana - Tulačka

Rafting 30tého června 2007

(23.8. 2007 08:16:00)

Fotogalerie

Pozvánky na mé 45té výročí od mého prvního potlachu v Ostravě, spojené s 3tím Táborákem Kamaradství byly rozeslány už začátkem roku, někdy do konce února. Asi to bylo příliš brzy na zapomětlivé hlavy těch už postarších kamarádů kteří se na poslední chvíli možná i zalekli pěkně divoké řeky a tak se nás sešlo jen 9. Vandr však dopal nečekaně výborně a i počasíčko se na nás usmívalo slunečnou tváří.

Sjižděla se řeka Elaho a Squamish. Elaho se do Squamish River vlévá kousek nad místama, kde jsou našě tři potlachoviště. Na vodě byly celkem 3 skupiny, vždy o třech člunech a stav řek byl vyhlášen těsně před bodem nesjízdnosti. V té době tady u nás bylo vyhlášeno i varování o záplavách na různých místech kolem řek kterých tu máme v jižní British Columbii, nespočetně. Neodradilo nás to, naopak, nebezpečí na šklebící se řece, nás zlákalo ještě víc. (Původní indiánský název této řeky je Squeamich, což znamená – šklebit se, ale už se ve zdejsím turistickém světě bělochů používá jen Squamish. Proč, to jsem se zatím nedozvěděla. Asi už místní indiánští pamětníci odešli sjíždět řeky s Manitů.)

Naše skupina byla ta nejšťastnější, ani jeden ze 3 člunů se nám nepřevrátil jako těm z dalších dvou skupin. V jedné klidnější zátoce si dokonce pár odvážlivců vylezlo na skálu a v neoprenových oblecích jim nevadila ani ta ledová voda do které skákali a která teče z ledovců zdejšího pohoří – Tantalus Ranch. My měli štěstí i na průvodce, který když zjistil, jak moc se nám líbily i spršky tříštivé vody, které nás doslova oblévaly i přes tváře a chvílemi zaslepovaly oči, tak nás protahoval těmi nejhlubšími peřejemi kde se voda doslova vařila a místy propadala do více jak dvoumetrových hloubek. Statečně a v pohodě jsme zvládli i zúženou zátoku která se jmenuje Devil’s Elbow, což znamená – Ďáblovo Rameno. Ještě se mu prý nestalo, aby si posádka při sjíždění těchto dvou řek, téměř celou cestu, zpívala jako my. To víte, že to byly písničky hlavně o vodě a námořnické, ale překřičet hučící vodu se nám podařilo jen místy.

Náš průvodce nás provázel komentářem o místech okolo řeky a největší perličkou bylo jeho sdělení, ve chvíli když jsme projížděli okolo druhého potlachoviště s totémy, které z pohledu na vodě není za stormy vidět:…”na levé straně, támhle za stomy je místo kde se scházejí “Czech crazy people” kteří tam postavili spoustu totemů”…. S chutí jsme se tomu zasmáli a později mu prozradili, že jsme jedni z nich. Jeho respect vůči nám ještě vice vzrostl.

Už si nepamatuji přesně, ale tak zhruba, sjíždění trvalo přes 4 hodiny s polední přestavkou na občerstvení a bylo zakončeno pohostiností “Sunwolf Rafting Company” – 70002 Squamish River Road. Na roštu nám upekli různé druhy masa, podle objenávky a stůl se prohýbal pod spoustou ovoce, ostatních příloh i pečených sladkostí. Tato company je i v sezoně cenově dostupná i těm, kteří neradi za něco platí a ty nádherně pocity z cesty po bouřlivé řece, které nám zůstanou natrvalo, ty mají daleko větši cenu než mírný poplatek který si pořadatelé, víc než zasluhují.

Večer u táboráčku při kytarách byla nálada víc než povznášející. Ilja, Marlén a Petár sladili nástoje a trampské písníčky se nesly nad řekou dlouho do rannich hodin. Pepík přidal harmoniku a nečekaně překvapil písničkami o přirodě které jsem ani já neznala. Jeho kamarád Zdenda podepřel zpěv hlasovým fondem a nadšením z chvilek mezi námi. Vůbec nám ani nechyběli Ti, co mají rádi u ohýnků jen chlastací a drbařské návyky a už zapoměli proč jsme kdysi začali jezdit do přírody. Dobře se usínalo za příjemného šumění řeky která v místech prvního potlachoviště už teče klidněji, jako by ji někdo zkrotil a mě se splnila představa o hezké a spokojené oslavě mého výročního toulaní se světem.

Každému, kdo zabloudí do našeho kraje, opravdu doporučuji tento nezapomenutelný zážitek. Sunwolf Rafting Company najdete na Internetu a je nutné si trip zamluvit, aspoň týden dopředu.

Náš kamarád Ilja, který fotografuje profesionálně, sice s námi na ráftu nejel, ale zato nás obdařil spoustou nádherných fotek.

Ahojka

Dana-Tulačka- W.W. (zdanatul@shaw.ca)

kontakt: Dana - Tulačka

design and produce made by © Pavel Spálený - Yučikala Wičaša www.yucikala.net